top of page

't Goed Ter Corpen

Een hart voor melkvee.

Dat de landbouw niet stilstaat, ontdek je op dit gemengde landbouwbedrijf. Al twee generaties lang houdt de familie Desmet melkvee, met liefde voor het vak, gecombineerd met duurzaamheid en geloof in de toekomst. Daarom investeerden ze recent in een nieuwe loods, waar ze hun melkvee in de beste omstandigheden kunnen stallen én melken. Meteen tekende het bedrijf ook voor een schaalvergroting en een semi-automatische melkinstallatie waar de koeien 2 keer per dag worden gemolken. De productie van eigen ruwvoer en de CO2-neutrale energiehuishouding maken de ecologische cirkel mooi rond.

Meer...
ChristianDesmet-2.jpg
 Wie staat aan het hoofd? 

27 september 1959. Het is een dag die in de annalen van de familie Desmet geboekstaafd zal staan als ‘de geboortedag van Christian’. De jonge Christian groeide op in Ardooie, op het gemengde landbouwbedrijf van zijn ouders, die er zowel groenten teelden als runderen hielden. Christian studeerde af als industrieel ingenieur landbouw in Gent en trad in de voetsporen van zijn ouders, maar wel op het bedrijf van zijn schoonouders, in Kruishoutem.  Christian heeft verschillende jaren bestuurservaring via verschillende mandaten. Tot juni 2016 was hij ook lid van de raad van bestuur van Milcobel.

Meer...
ChristianDesmet-4.jpg
Bedrijfsbezoek? Doen, want ...

Wie maakt niet graag kennis met de boerenstiel anno 2018? Dit gemengd landbouwbedrijf is wat je noemt futureproof en helemaal in regel met de strenge eisen en voorwaarden. Bezoekers leren hier niet enkel het rundvee kennen, maar krijgen ook info over de opfok van kalf naar vaars naar melkkoe. Verder krijg je een gedetailleerd overzicht van hoe de menginstallatie werkt voor het krachtvoer, hoe de melkmachine functioneert, hoe de warmterecuperatie van de koeltank bijdraagt aan de CO²-neutrale energiehuishouding...

 

Maar omdat het boerenbedrijf verschillende ecologische systemen samenbrengt is er meer: hoe komt het dat er zwaluwen op de boerderij zijn? En hoe wekt het bedrijf zelf energie op? En hoe zit het met het korte-keten-gegeven? Waar gaat de restfractie naartoe?

Meer...
ChristianDesmet-3.jpg
 Troef! 

Op een boogscheut van Ter Corpen bevindt zich Hof ter Zevekote. Eveneens een gemengd landbouwbedrijf met een publiekswerking, maar waar paarden i.p.v. koeien de stallen en weiden bevolken.

 

Langs beide landbouwbedrijven passeert de Gulden Ei-route. Een fietsroute van 46km in een glooiend landschap die het moois in Kruishoutem met elkaar verbindt.  Kastelen, bos, vergezichten, een uitkijktoren, een molen, beschermde dorpsgezichten...passeren allen de revue.

 

Voor wie liever onverhard de streek verkend kan aan democratische prijzen een mountainbike huren in de gemeentelijke sporthal. Halt houden langs deze route is ook mogelijk bij landbouwbedrijf Ter Corpen.

ChristianDesmet-5.jpg
Meer...
Voor wie? 

Een bezoek aan een boerderij met koeien? Daar kan vrijwel iedereen wel langs, van scholen (kleuter en lager onderwijs) tot belangengroepen en families. Een bedrijfsbezoek duurt ongeveer anderhalf uur, bij voorkeur voor een groep van maximaal 20 bezoekers.

 

Aandachtig zijn want: een schoenovertrek is noodzakelijk, maar die krijg je ter plekke wel.

Meer...
Wanneer?
Geleide bedrijfsbezoeken zijn mogelijk op volgende momenten:
Kostprijs?

De boerderij is elke dag van de week te bezoeken.

25 - 50 euro voor respectievelijk 10 of 20 personen.

Wie de boerderij bezoekt, krijgt een glas gekoelde (choco)melk te proeven.

Reserveren?

Ja, graag twee weken voordien reserveren.

Parkeergelegenheid?

Er is parking voor auto's, bussen en fietsen.

Contact:

Christian Desmet

Sint-Elooiskeer 45

9770 Kruisem

christian.desmet@skynet.be

M. +32 (0)474 41 66 91

Rolstoelvriendelijk?

Moeilijk, al is het melkhuis wel toegankelijk.

Geen apart sanitair.

Download hier de educative brochure.
bottom of page