top of page

Onze toeristische troeven

om te zien en te beleven.

Natuurgebieden...om in te verdwalen.

De Grootmeers

Dit 16,5 ha grote natuurreservaat werd in haar oorspronkelijke meersenkarakter hersteld. Grote grazers helpen er de natuur een handje mee. Roof-, waterwatervogels zoals sperwer, torenval, buizerd, slechtvalk, meerkoet, bergeend, tureluur… worden er regelmatig gespot. Vrij toegankelijk voor wandelaars.

De Kleiputten-Grooten Bulck

Dit 4,5 ha natuurgebied kent een grote diversiteit aan fauna en flora. De putten zelf bevatten zeelt, brasem, blankvoorn en snoek. De wilgenstronken vormen de ideale plek voor hen om te paaien. De wilgenbosjes schonken vroeger de grondstof aan de bekende mandenvlechters of wannenlappers.

Natuurgebieden 1

De Peeter Bulck – Spettekraai

Vochtig open weiland van 3 ha in beheer van het Agentschap voor Natuur en Bos gelegen langs de Spettekraai. Voor de avonturiers herbergt de Spettekraai ook een paalcamping. U kan er onder strikte voorwaarden de tent opslaan. Info: www.natuurenbos.be

De Weiput

Een Vlaams natuurreservaat van ongeveer 7 ha dat voornamelijk bestaat uit een vijver omrand door een rietkraag die overgaat in een vochtig wilgenstruweel. In deze vroegere klei- en zandwinningsput kon de natuur er ongestoord haar gang gaan. De Weiput is te voet toegankelijk en langsheen de waterplas is een kijkhut.

Natuurgebieden 2

Het Kordaalbos

Het Kordaalbos, 5 ha groot, is een bodemkundig pareltje dat een schat aan planten en dieren herbergt. Het bos is tevens een vogelparadijs. Dit opmerkelijk rijke stukje natuur is via het openbare Kordaelpad al wandelend te bezoeken.

Lozerbos
Het vrij uitgestrekte Lozerbos is de groene long van de gemeente. Dit private en oude loofbos wordt opengesteld met aangepaste paden voor wandelaars, fietsers, mountainbikers en ruiters.

Lozerbos.jpg

De Rooigembeekvallei

Dit langwerpig natuurgebied van 25 ha bevindt zich op een absolute hotspot voor de Bourgondische, romantische en rust zoekende wandelaar. Het heeft heel wat natuureducatief potentieel en vormt bovendien de groene kern van een met kleine landschapselementen bezaaid open landschap, geprangd tussen de Bekemolen en de pittoreske dorpen Mullem en Huise.

Het Vuylbroeck

Het gemeentelijk natuurreservaat Vuylbroeck is 2,3 ha groot. In het zuidelijk deel ligt een poel waar amfibieën voor hun voortplanting kunnen zorgen. Er is een gevarieerd vogelbestand met o.a. steenuil en torenvalk.

Enkel te bezoeken tijdens geleide wandelingen. Voor informatie kunt u terecht bij de conservator Eddy Saveyn, Bellegemstraat 2, Kruishoutem. Tel. 09 380 03 00.

Natuurgebieden 3
Recreatief Toerisme
Wandelroutes

Wannenlappersroute

Bewegwijzerde route van 9,5 km die start aan het gemeentehuis van Zingem. Ze voert ons langs de molen Meuleken ‘t Dal en naar de natuurgebieden De Groot- en Kleinmeers en de Weiput. De naam Wannenlappers verwijst naar de vroegere wijmenteelt. Wijmen (wilgen) werden o.a. gebruikt voor de mandenmakerij.

Kordaalroute

Deze bepeilde wandeling start op het dorpsplein van Nokere en loopt over een afstand van 6 km. Deze lusvormige wandelroute kan worden ingekort. Hoogtepunten zijn het natuurreservaat ‘Kordaalbos’ en de kastelen “de Bonneval” en Kasteel “Casier”.

Rooigemsebeek wandelroute

Bewegwijzerde educatieve route van 13 km (kan ingekort worden).

Starten kan in Wannegem en Mullem.

kordaalwandelroute.jpg
Fietsroutes

Gulden Eiroute

Deze route voert ons langs mooie vergezichten in Kruishoutem, wiegende korenvelden en prachtige kastelen. Er wordt gestart op de Markt te Kruishoutem. Lengte: 46 km

Blinkerroute

De Blinkerroute is een gezinsvriendelijke fiets- en/of wandelroute van 28 km, die je leidt langsheen een heleboel lievelingsplekjes van Marc De Bel.

Ruiterroutes

Lozerbos ruiterroute / Zijldegemkoutermenroute

Dit traject combineert een ruiter- en menroute. Beide routes starten aan taverne De Zandvlooi, een gekend rustpunt voor vele wandelaars en fietsers die het Lozerbos als bestemming van een gezonde uitstap aandoen. 

Lengte ruiterroute: 6,5 km - Lengte menroute: 28 km

Rustplaats paarden / picknickruimte ruiters    

In de Moerasstraat achter het waterzuiveringsstation van Aquafin staat een rustplaats voor paarden / picknickruimte voor ruiters. Ook wandelaars en fietsers kunnen gebruik maken van deze picknickplaats.

Mountainbikeroutes

Kruishoutem
De route is 31,5 km lang en maakt deel uit van het mountainbikenetwerk van de Vlaamse Ardennen, een bewegwijzerd mountainbiketraject van 406 km. De route start en eindigt aan de sporthal van Kruishoutem. 

Zingem

De mountainbiker heeft keuze uit twee verschillende routes die verbonden zijn met elkaar: 
Groene route, 18 km, voor de beginnende mountainbiker, startplaats aan het voetbalterrein van KSK Zingem in de Sportstraat. Blauwe route Huise-Ouwegem, 29 km, de golvende wegen vragen een beetje ervaring van de mountainbiker, startplaats aan het voetbalterrein van VCE Huise in de Lange Aststraat. De routes zijn verbonden door een traject van een drietal kilometer dat aangeduid is aan de hand van de gele pijltjes.

Cultuurtoeristisch
Kastelen
Kastelen

Kruisem = Kastelengemeente

De kastelen zijn niet te bezoeken, maar wel te bewonderen vanaf de openbare weg.

Kasteel Aaishove - Kasteelstraat, Kruishoutem

Kasteel Casier - Kasteeldreef, Nokere

Kasteel De Gerlache - Korte Aststraat, Huise

Kasteel de Ghellinck d’Elseghem - Huisepontweg, Wannegem-Lede

Kasteel della Faille d’Huysse - Kasteelstraat, Lozer 

Kasteel Herlegem - Herlegemstraat, Kruishoutem    

Kasteel Te Voorde - Kruishoutemsesteenweg, Zingem            

Kasteel Ruffo de Bonneval - Waregemsestraat, Nokere

Kasteel Amelot, (oud gemeentehuis van Zingem), Alfred Amelotstraat, Zingem

kasteel-della-faille.jpg
Uitkijktoren
Oriëntatietafel en verrekijker
Uitkijktoren + tafel

De uitkijktoren in de Machelsestraat, waarvan de voet zich zo een 57 m boven de zeespiegel bevindt, werd in 1963 opgetrokken uit ‘Redwood’. Boven op de toren kunt u genieten van het uitzicht waar u duidelijk de overgang tussen Laag- en Midden-België kan waarnemen.

Aan de voet van de Schietsjampettermolen. Vanaf deze stek zijn zelfs de torens van Gent zichtbaar!

uitkijktoren 003.jpg
orientatietafel wannegem.jpg
Molens
Molens

Huisekoutermolen

Molenstraat 1, Huise      

Houten hoge staakmolen met minstens 400 jaar molengeschiedenis.

Info: www.huisekoutermolen.be

Schietsjampettermolen

Huisepontweg, Wannegem-Lede

Deze gerestaureerde houten staakmolen is afkomstig uit het Westvlaamse Houthave.

Meuleken ‘t Dal

Alfred Amelotstraat, Zingem

De kleine, open en maalvaardige staakmolen, op hoge teerlingen van begin de 14° eeuw is

ongetwijfeld een van de oudste en kleinste molens van Oost-Vlaanderen. 

Open elke eerste zaterdag van de maand van april tot en met september van 14 u. tot 18 u.

op afspraak via Mola (tel. 09 342 42 40 of e-mail: mola@oost-vlaanderen.be

Info: www.toerismevlaamseardennen.be/nl/meuleken-t-dal

Historische hoeven

Kruisem heeft tientallen historische hoeves.

Twee van deze hoeves zijn binnen het project Ferm Kruisem te bezoeken:

  • Hof ter Weeden is een geklasseerd monument en één van de oudste, zo niet de oudste, historische hoeve uit de streek.

  • 't Goed Ter Corpen werd als historische hoeve opgenomen op de inventaris van bouwkundig erfgoed.

Restanten pomp

In de Driesstraat in Huise bevindt zich het bewijs van een eeuwenoude legende die berust op een mirakel van de Heilige Adelardus. Op voorspraak van deze heilige en na een gebed van de Huisenaren zou een fontein ontstaan zijn tijdens een periode van langdurige droogte.

Musea
Musea

Shoes or no shoes?
SONS is een schoenenmuseum waar een bonte collectie van schoenen van over de hele wereld tentoongesteld staan, dit in een verbazende architectuur van de hand van kunstenaar Emiel Veranneman in een prachtige omgeving en unieke collecties die van dit project een happening maken met internationale uitstraling.

Vandevoordeweg 2 - 9770 Kruisem - tel. 09 277 90 80
www.shoesornoshoes.com - info@shoesornoshoes.com

Europees Cartoon Centrum                
Dit unieke kunstencentrum promoot de cartoon en de karikatuur als kunstvorm bij het grote publiek. Je vindt hier werk van (inter-)nationale cartoonisten.  

Brugstraat 25 - 9770 Kruisem - tel. 0495 76 38 74
www.ecc-kruishoutem.be - info@ecc-kruishoutem.be

Open op zondag van 10.00u. tot 12.00u. en 14.00u. tot 17.00 u. Inkom gratis.

Huifkar- en koetstochten

Wil je onze landelijke gemeente graag op een ontspannende manier verkennen en daarbij genieten van een dorpse rust, een pittoreske sfeer en mooie landschappen, dan is de koets of huifkar het vervoermiddel bij uitstek.

Contact:

Horeca

Kruisem is heel wat cafés en restaurants rijk. Hieronder vind je een lijst met alle horecazaken die onze gemeente te bieden heeft.

Download hier de lijst met horecazaken.
bottom of page