
Onze toeristische troeven
om te zien en te beleven.
Natuurgebieden...om in te verdwalen.
De Grootmeers
Dit 16,5 ha grote natuurreservaat werd in haar oorspronkelijke meersenkarakter hersteld. Grote grazers helpen er de natuur een handje mee. Roof-, waterwatervogels zoals sperwer, torenval, buizerd, slechtvalk, meerkoet, bergeend, tureluur… worden er regelmatig gespot. Vrij toegankelijk voor wandelaars.
De Kleiputten-Grooten Bulck
Dit 4,5 ha natuurgebied kent een grote diversiteit aan fauna en flora. De putten zelf bevatten zeelt, brasem, blankvoorn en snoek. De wilgenstronken vormen de ideale plek voor hen om te paaien. De wilgenbosjes schonken vroeger de grondstof aan de bekende mandenvlechters of wannenlappers.

De Peeter Bulck – Spettekraai
Vochtig open weiland van 3 ha in beheer van het Agentschap voor Natuur en Bos gelegen langs de Spettekraai. Voor de avonturiers herbergt de Spettekraai ook een paalcamping. U kan er onder strikte voorwaarden de tent opslaan. Info: www.natuurenbos.be
De Weiput
Een Vlaams natuurreservaat van ongeveer 7 ha dat voornamelijk bestaat uit een vijver omrand door een rietkraag die overgaat in een vochtig wilgenstruweel. In deze vroegere klei- en zandwinningsput kon de natuur er ongestoord haar gang gaan. De Weiput is te voet toegankelijk en langsheen de waterplas is een kijkhut.
Het Kordaalbos
Het Kordaalbos, 5 ha groot, is een bodemkundig pareltje dat een schat aan planten en dieren herbergt. Het bos is tevens een vogelparadijs. Dit opmerkelijk rijke stukje natuur is via het openbare Kordaelpad al wandelend te bezoeken.
Lozerbos
Het vrij uitgestrekte Lozerbos is de groene long van de gemeente. Dit private en oude loofbos wordt opengesteld met aangepaste paden voor wandelaars, fietsers, mountainbikers en ruiters.

De Rooigembeekvallei
Dit langwerpig natuurgebied van 25 ha bevindt zich op een absolute hotspot voor de Bourgondische, romantische en rust zoekende wandelaar. Het heeft heel wat natuureducatief potentieel en vormt bovendien de groene kern van een met kleine landschapselementen bezaaid open landschap, geprangd tussen de Bekemolen en de pittoreske dorpen Mullem en Huise.
Het Vuylbroeck
Het gemeentelijk natuurreservaat Vuylbroeck is 2,3 ha groot. In het zuidelijk deel ligt een poel waar amfibieën voor hun voortplanting kunnen zorgen. Er is een gevarieerd vogelbestand met o.a. steenuil en torenvalk.
Enkel te bezoeken tijdens geleide wandelingen. Voor informatie kunt u terecht bij de conservator Eddy Saveyn, Bellegemstraat 2, Kruishoutem. Tel. 09 380 03 00.
Recreatief Toerisme
Wandelroutes
Wannenlappersroute
Bewegwijzerde route van 9,5 km die start aan het gemeentehuis van Zingem. Ze voert ons langs de molen Meuleken ‘t Dal en naar de natuurgebieden De Groot- en Kleinmeers en de Weiput. De naam Wannenlappers verwijst naar de vroegere wijmenteelt. Wijmen (wilgen) werden o.a. gebruikt voor de mandenmakerij.
Kordaalroute
Deze bepeilde wandeling start op het dorpsplein van Nokere en loopt over een afstand van 6 km. Deze lusvormige wandelroute kan worden ingekort. Hoogtepunten zijn het natuurreservaat ‘Kordaalbos’ en de kastelen “de Bonneval” en Kasteel “Casier”.
Rooigemsebeek wandelroute
Bewegwijzerde educatieve route van 13 km (kan ingekort worden).
Starten kan in Wannegem en Mullem.

Fietsroutes
Gulden Eiroute
Deze route voert ons langs mooie vergezichten in Kruishoutem, wiegende korenvelden en prachtige kastelen. Er wordt gestart op de Markt te Kruishoutem. Lengte: 46 km
Blinkerroute
De Blinkerroute is een gezinsvriendelijke fiets- en/of wandelroute van 28 km, die je leidt langsheen een heleboel lievelingsplekjes van Marc De Bel.
Ruiterroutes
Lozerbos ruiterroute / Zijldegemkoutermenroute
Dit traject combineert een ruiter- en menroute. Beide routes starten aan taverne De Zandvlooi, een gekend rustpunt voor vele wandelaars en fietsers die het Lozerbos als bestemming van een gezonde uitstap aandoen.
Lengte ruiterroute: 6,5 km - Lengte menroute: 28 km
Rustplaats paarden / picknickruimte ruiters
In de Moerasstraat achter het waterzuiveringsstation van Aquafin staat een rustplaats voor paarden / picknickruimte voor ruiters. Ook wandelaars en fietsers kunnen gebruik maken van deze picknickplaats.

Mountainbikeroutes
Kruishoutem
De route is 31,5 km lang en maakt deel uit van het mountainbikenetwerk van de Vlaamse Ardennen, een bewegwijzerd mountainbiketraject van 406 km. De route start en eindigt aan de sporthal van Kruishoutem.
Zingem
De mountainbiker heeft keuze uit twee verschillende routes die verbonden zijn met elkaar:
Groene route, 18 km, voor de beginnende mountainbiker, startplaats aan het voetbalterrein van KSK Zingem in de Sportstraat. Blauwe route Huise-Ouwegem, 29 km, de golvende wegen vragen een beetje ervaring van de mountainbiker, startplaats aan het voetbalterrein van VCE Huise in de Lange Aststraat. De routes zijn verbonden door een traject van een drietal kilometer dat aangeduid is aan de hand van de gele pijltjes.
Cultuurtoeristisch
Kastelen
Kruisem = Kastelengemeente
De kastelen zijn niet te bezoeken, maar wel te bewonderen vanaf de openbare weg.
Kasteel Aaishove - Kasteelstraat, Kruishoutem
Kasteel Casier - Kasteeldreef, Nokere
Kasteel De Gerlache - Korte Aststraat, Huise
Kasteel de Ghellinck d’Elseghem - Huisepontweg, Wannegem-Lede
Kasteel della Faille d’Huysse - Kasteelstraat, Lozer

Kasteel Herlegem - Herlegemstraat, Kruishoutem
Kasteel Te Voorde - Kruishoutemsesteenweg, Zingem
Kasteel Ruffo de Bonneval - Waregemsestraat, Nokere
Kasteel Amelot, (oud gemeentehuis van Zingem), Alfred Amelotstraat, Zingem

Uitkijktoren
Oriëntatietafel en verrekijker
De uitkijktoren in de Machelsestraat, waarvan de voet zich zo een 57 m boven de zeespiegel bevindt, werd in 1963 opgetrokken uit ‘Redwood’. Boven op de toren kunt u genieten van het uitzicht waar u duidelijk de overgang tussen Laag- en Midden-België kan waarnemen.
Aan de voet van de Schietsjampettermolen. Vanaf deze stek zijn zelfs de torens van Gent zichtbaar!


Molens
Huisekoutermolen
Molenstraat 1, Huise
Houten hoge staakmolen met minstens 400 jaar molengeschiedenis.
Info: www.huisekoutermolen.be
Schietsjampettermolen
Huisepontweg, Wannegem-Lede
Deze gerestaureerde houten staakmolen is afkomstig uit het Westvlaamse Houthave.
Meuleken ‘t Dal
Alfred Amelotstraat, Zingem
De kleine, open en maalvaardige staakmolen, op hoge teerlingen van begin de 14° eeuw is
ongetwijfeld een van de oudste en kleinste molens van Oost-Vlaanderen.
Open elke eerste zaterdag van de maand van april tot en met september van 14 u. tot 18 u.
op afspraak via Mola (tel. 09 342 42 40 of e-mail: mola@oost-vlaanderen.be)

Historische hoeven
Kruisem heeft tientallen historische hoeves.
Twee van deze hoeves zijn binnen het project Ferm Kruisem te bezoeken:
-
Hof ter Weeden is een geklasseerd monument en één van de oudste, zo niet de oudste, historische hoeve uit de streek.
-
't Goed Ter Corpen werd als historische hoeve opgenomen op de inventaris van bouwkundig erfgoed.
Restanten pomp
In de Driesstraat in Huise bevindt zich het bewijs van een eeuwenoude legende die berust op een mirakel van de Heilige Adelardus. Op voorspraak van deze heilige en na een gebed van de Huisenaren zou een fontein ontstaan zijn tijdens een periode van langdurige droogte.
Musea
Shoes or no shoes?
SONS is een schoenenmuseum waar een bonte collectie van schoenen van over de hele wereld tentoongesteld staan, dit in een verbazende architectuur van de hand van kunstenaar Emiel Veranneman in een prachtige omgeving en unieke collecties die van dit project een happening maken met internationale uitstraling.
Vandevoordeweg 2 - 9770 Kruisem - tel. 09 277 90 80
www.shoesornoshoes.com - info@shoesornoshoes.com
Europees Cartoon Centrum
Dit unieke kunstencentrum promoot de cartoon en de karikatuur als kunstvorm bij het grote publiek. Je vindt hier werk van (inter-)nationale cartoonisten.
Brugstraat 25 - 9770 Kruisem - tel. 0495 76 38 74
www.ecc-kruishoutem.be - info@ecc-kruishoutem.be
Open op zondag van 10.00u. tot 12.00u. en 14.00u. tot 17.00 u. Inkom gratis.

Huifkar- en koetstochten
Wil je onze landelijke gemeente graag op een ontspannende manier verkennen en daarbij genieten van een dorpse rust, een pittoreske sfeer en mooie landschappen, dan is de koets of huifkar het vervoermiddel bij uitstek.
​
Contact:
-
Jos De Seranno - 0476/60 43 07 - jdeseranno@skynet.be - Huifkartochten.
-
Marc Verbeeck - 0497/575 580 - m.verbeeck@skynet.be - Huifkartochten (aangepast voor rolstoelgebruikers) en koetsenritten
Horeca
Kruisem is heel wat cafés en restaurants rijk. Hieronder vind je een lijst met alle horecazaken die onze gemeente te bieden heeft.